Etil alkol (etanol) alkollü içecek üretiminde kullanılan tek alkol türüdür. Tarımsal kökenli ve sentetik olmak üzere iki sınıfı vardır. Evde yapılacak her türlü alkollü içki için (rakı, viski v.s.) sentetik etil alkol kullanılmalıdır çünkü tarımsal kökenli etanol, üretim prosesi gereği metil alkol ihtiva eder ve söz konusu metil alkolden kurtulmak için tekrar distile edilmesi gerekir. Sentetik etil alkolün üretildiği hammadde ve üretim prosesi gereği metil içerik riski söz konusu değildir. Distilasyon yapmadan direk olarak içki yapmak için kullanılabilecek tek etil alkol türü sentetik etil alkoldür.
Sentetik Etil Alkol ile Tarımsal Etil Alkol Arasındaki Farklar
Sentetik etanol ile tarımsal kökenli etanol arasındaki farkların başında alkol değerleri ve saflık düzeylerinin farklı olması gelmektedir
Sentetik etanollerin içeriğinde en az %99 saf etil alkol, kalan %1’lik kısım içinde distile su, asetat ve istenmeyen partiküllerden oluşurken oluşur.
Tarımsal kökenli etanollerin içeriğinde en fazla %96 saf etilalkol, kalan %4 içindeyse metil alkol, distile su, asetat ve istenmeyen partiküllerden oluşur.
Tarımsal kökenli etil alkoller şekerin fermantasyonuyla üretilip distilasyonla saflaştırılırken sentetik etil alkoller petrokimyasal yöntemle elde edilirler
Endüstriyel yani yüksek tonajlı üretimlerde, hangi hammadde ile alkol üretimi yapılacağına petrol fiyatları ve tarımsal ürünlerin fiyatları kıyaslanarak karar verilir.
Tarımsal kökenli etil alkolde mayadan gelen yapay koku hakimken sentetik etil alkolde alkolün kokusu daha hakimdir.
Güvenilir Etil Alkol Markası Nasıl Anlaşılır?
Evde kendi içkisini yapanların kafalarındaki en büyük sorulardan biride güvenilir etil alkol nasıl anlaşılır sorusudur. 2018 yılı öncesinde Migros Etil Alkol satışında güvenilir satıcıların başında geliyordu. 2018 yılından sonra alınan resmi karar sonrasında marketlerde satılan etanoller denature edilerek gıda kullanımının önüne geçildi. Bu uygulama sonrasında Migros etil alkol satışını bıraktı. Güvenilir etil alkol satıcılarını anlamanın bazı basit yöntemleri vardır. Bunları sıralayacak olursak;
1 - 2022 Yılında alınan resmi kararla etanol bidonlarının siyah renkte olması zorunlu hale getirildi. 2022 yılından itibaren güvenilir etanolün bir diğer göstergesi siyah bidonda satılmasıdır.
2 - Güvenilir etanol, resmi satıcılar tarafından satılabilir. Vergi levhası olan ve etanol ticaretini vergi levhasında yer alan NACE kodunda belirten satıcılar tarafından satılabilir.
3- Talep edilmesi durumunda satıcının fatura kesilebilmesi gerekmektedir.
4- Ambalaj üzerinde Parti No, Üretim Tarihi, Üretici - İthalatçı - Dolum gibi bilgiler yer almalı.
5- Kimyasal bileşikler için tanımlanmış etanol kodu olan Cas Kod: 64-17-5 şeklinde etiket üzerinden yer almalıdır.
En Güvenilir Etil Alkol Markası ve Tavsiyesi
En güvenilir etil alkol markası hangisi diye sorulursa ilk sırada kesinlikle Merck marka etil alkol gelmektedir. Üretim tesisi ve teknolojisi, yasal standartları tam olarak karşılaması, yasal satıcılar tarafından satılması ve hem tarımsal kökenli hemde sentetik yapıda iki ayrı seçenek sunabilmesi sebebiyle en güvenilir ve en kaliteli etil alkol tavsiyesi olarak Merck marka tavsiye edilebilir.
Etil Kokusundan Kurtulmak İçin Filtre Yapımı
Evde içki yapımı için hem yanlış etanol türü olan tarımsal kökenli etanol kullanıp hem de sadece aktif karbondan yapılmış bir filtreden geçirerek alkolün içindeki kötü kokulardan kurtulmak mümkün değildir. Filtreleme işlemi için hazırlanacak filtrenin içinde aynı zamanda zeolit olmalıdır. Aktif karbonun daha yüksek performansta çalışabilmesi için alkolün içindeki su ve diğer bileşenlerin ikinci plana itilmesi gerekmektedir. Bu işlem içinde zeolit kullanılmalıdır. Zeolit, alkolün içindeki distile suyu kendi gözeneklerinde hapsederek alkolün saflık değerini arttırır. Aktif karbonla temas eden yüksek değerli alkolün içindeki asetat kaynaklı kötü kokuların ayrılması daha kolay olmaktadır.
Etil Kokusundan Kurtulmak İçin Filtre Yapımı Gerekli Malzemeler
- 250 gr aktif karbon
- 250 gr zeolit
- 1 çift parizyen kadın çorabı
- Ortadan kesilmiş 2 litrelik plastik meşrubat şişesi
Etil Kokusundan Kurtulmak İçin Filtre Yapımı
- Aktif karbon ve zeolit yıkanıp kurutulur
- İki ayrı parizyen çorap içine 250 gr aktif karbon ve 250 gr zeolit koyulup bağlanarak iki farklı kese yapılır.
- Yarıdan kesik meşrubat şişesinin kapak kısmına birkaç delik açılarak akış için imkan sağlanır ardından alta karbonların olduğu kese üste zeolitlerin olduğu kese koyulur (bu sıralamanın amacı alkolün öce zeolite sonra aktif karbona temas etmesidir.)
- Tarımsal kökenli etil alkollerin en az üç defa, sentetik etil alkollerin en az bir defa bu filtreden geçirilmesi durumunda istenmeyen kokuların büyük kısmından kurtulmak mümkündür.
Etanol İçilir mi?
Etanol, renksiz berrak bir görünüme sahip, havayla temas halinde uçucu, 78 derece kaynama noktasına sahip bir sıvıdır. Evde içki yapmak isteyenlerin zihinlerini sürekli olarak kurcalayan bir soruda Etil Alkol İçilir mi sorusudur. Evet, etanol güvenle içilir yani gıda kullanımına (yiyecek ve içecek) uygun olan tek alkol türüdür. Etanol dışındaki hiçbir alkol türü içilemez, alkollü içki veya alkol içeren herhangi bir gıda maddesinde kullanılamaz.
Etil Alkol Formülü – Etil Alkol Nasıl Yapılır?
Etil alkol formülü aslında çok basittir. Temelde, oksijensiz ortamda şekerin maya tarafından işlenmesiyle etil alkol yapılır. Etanolü elde etmek için maişe kurularak fermantasyon yapılır ve maişenin içinde alkol oluşumu sağlanır. Alkolün oluşumun performansının yüksek olması için ideal fermantasyon koşullarının sağlanması gerekir. Maişede oluşan alkolün damıtılmasıyla etanol elde edilmiş olur. Etanol hazır halde rahatlıkla bulunabildiği için fermantasyon ve distilasyon gibi uzun zaman ve emek gerektiren işlemler çok fazla tercih edilmemektedir ancak tarımsal kökenli etanol kullanmak isteyenler muhakkak alkolü tekrar distile etmelidirler. Bu konu hakkındaki detaylar yazının farklı bölümlerinde ele alındığı için tekrarlanmamıştır.
Etanol İçmenin Riskleri
Yazımızın başında da belirtildiği üzere etil alkoller tarımsal kökenli ve sentetik olmak üzere iki çeşittir. Etanol içmenin riskleri dediğimizde ilk olarak metil alkolle karıştırılması gelmektedir. İkinci olarak tarımsal kökenli etanolün içinde yer alan alkol dışındaki %4 lük bileşenler içindeki metil alkol ve diğer bileşenlerin oluşturduğu riskler gelmektedir.
Diğer bir riskte etanol zehirlenmesidir. Alkol zehirlenmesi sadece metil alkolden değil aynı zamanda etanolden de kaynaklı olabilir. Seyreltilmemiş yada yüksek alkol içerikli etanolün tüketilmesi durumunda nöronlar arasında yada nöronlarla hücreler arasında iletişimi sağlayan doğal kimyasallar hasar görerek vücutta şok etkisine neden olur. Söz konusu şok etkisi ile merkezi sinir sisteminin işlev kaybı yaşayarak hayati risklere dahi neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.